Jód - I

31. prosince 2008 v 17:01 | Eva |  Stopové prvky
Jód

Medzi významné minerálne látky patrí aj jód. Názov jód bol odvodený z gréckeho slova jodes - modrofialový. Názov dostal podľa toho, že pri spaľovaní organickej hmoty vystupuje z popola vo forme pary, ktorá kondenzuje v modročervených kryštálikoch. Jód je veľmi často používaný vo forme jódovej tinktúry, ktorá patrí k najúčinnejším dezinfekčným prostriedkom.


Načo nám je jód?
Jód je látka, ktorá sa po konzumácii potravín vstrebe takmer na 100%. V priebehu 24 hodín sa z tohto množstva dostane do štítnej žľazy. Z tela je jód vylučovaný obličkami. V štítnej žľaze sa jód využíva hormónmi tyroxín a trijódtyronín. Celkové množstvo jódu v tele sa pohybuje okolo 40 mg, z toho 75% je uložené priamo v štítnej žľaze.

Funkcie:

 hlavnou úlohou je regulovanie rýchlosti telesného metabolizmu
 zabezpečuje rast a vývoj organizmu
 pomáha spaľovať prebytočný tuk
 zabraňuje hromadeniu cholesterolu
 je aktívny pri premene karoténu na vitamín A pri syntéze cholesterolu
 má kladný vplyv na zvyšovanie kvality vlasov, nechtov, zubov a kože
 veľmi kladne pôsobí aj na ukľudnenie nervov
 reguluje rýchlosť využívania kyslíka v bunkách
 zabezpečuje normálny duševný vývoj, mentálnu vyrovnanosť a výkonnosť mozgu
 chráni pred rakovinou a fybrocystózou prsníkov
 udržuje telesné zdravie, vysoké IQ, potenie a odolnosť organizmu voči škodlivým činiteľom vrátane infekčných organizmov




Kde ho nájdeme?
Zdroje jódu sú predovšetkým morské produkty, v ktorých sa obsah jódu pohybuje od 100 do 240 µg/100g. Pri konzumácii morských produktov 2x do týždňa sa organizmus dostatočne zásobí jódom, pravda s tým, že jód sa prijíma aj konzumáciou iných produktov ako: banány, jablká, broskyne, čerešne, černice, čučoriedky, hrozno, jahody, maliny, ríbezle červené, ríbezle čierne, brokolica, hrášok, kaleráb, kapusta, kel, mrkva, paprika zeleninová, špenát, zemiaky, šampiňóny, syry. 1 g jodidovanej soli obsahuje 25 µg jódu. Grilovaním sa zničí 20% a varením 60% jódu.



Kedy a koľko?
Denné dávky sa pohybujú od 50 µg u kojencov do 4 mesiacov, 80 µg do 12 mesiacov, 100-120 µg do 4 až 7 rokov, 100-140 µg do 10 rokov, 100-180 µg do 13 rokov, 100-200 µg u dospievajúcej mládeže a dospelých nad 52 rokov, 150-230 µg u tehotných žien a 180-260 µg u dojčiacich matiek.

Aké sú prejavy nedostatku a nadbytku?
Nedostatok jódu spôsobuje mentálnu retardáciu a poruchy rastu. Príznakmi zníženej produkcie tyroxínu sú aj obezita, zrýchlený pulz, búchanie srdca, studené telo, zápcha, únava, silná menštruácia, malá odolnosť voči chladu a infekciám, nervozita a podráždenosť. Medzi hlavné príznaky nedostatku jódu patrí zväčšená štítna žľaza, známa ako struma. V dôsledku nízkeho prívodu jódu do organizmu vzniká nedostatok hormónov štítnej žľazy nazývaný hypotyroidizmus. Je pravdepodobné, že ide o autoimunitnú poruchu.
Nadbytok jódu môže spôsobiť tvorbu jódových akné, poruchy žalúdka a čriev, žihľavku a zápal spojiviek. Nadmerný príjem, v obsahu väčšom ako 10 až 30 násobok odporúčanej dávky, môže vyvolať afty, kovovú chuť, dýchacie ťažkosti, bolesti hlavy, vriedky v ústach, zdurenie slinných žliaz, kožné vyrážky, hnačku a zvracanie. Sú to príznaky tyreotoxikózy.

Aj pri nadbytku jódu môže dôjsť k zdureniu štítnej žľazy. Príznakmi hypertyroidizmu, či hypertyreózy sú: prehnaná aktivita, rýchle reflexy, stavy úzkosti, váhový úbytok, zvýšenie telesnej teploty, palpitácia srdca pri jeho zaťažení alebo pri nadmernom pití kávy a iné.

Zdroje:
http://www.ordinace.cz/potravni-doplnky/mineraly/
http://primar.sme.sk/Page.aspx?ID=291
http://www.zdravie.sk/sz/159/Stopove-prvky.html
Dušan Zachar, Humánna výživa II. Živiny, TU Zvolen, 2004

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama