Prídavné látky - Aditíva

31. prosince 2008 v 21:09 | Lenka |  Éčka

PRÍDAVNÉ LÁTKY - ADITÍVA


Chémia nás sprevádza celým dňom, od ranného umytia zubov, cez domáce upratovanie až po večernú hygienu. Rovnako sa dostáva aj do našej každodennej stravy.
Chémia je v potravinách (potravinárskom priemysle) používaná veľmi často, ale bohužiaľ nie vždy v náš prospech. Človek je jediným druhom na Zemi, ktorý nekonzumuje potraviny v prirodzenom stave. Takmer všetky sú upravené a obsahujú naraz i niekoľko druhov prídavných látok - aditív, tzv. éčok. Do potravín sú pridávané rôzne chemikálie na vylepšenie ich vlastností. Najviac chemických látok sa však používa na vylepšenie chuti, vône či výzoru potravín ako zahusťovadlá, emulgátory, aromatické látky, aditíva pre lepšiu farbu, či na predĺženie doby trvanlivosti. A však nie všetky prídavné látky sú pre človeka neškodné, a preto sú rozdelené do viacerých skupín a jedovaté boli zakázané. Pri mnohých chemikáliách si odborníci nie sú istí, čo sa týka ich účinku. Napriek zákazu používania jedovatých látok sa nájdu aj v zatriedených také, ktoré majú negatívny vplyv na ľudský organizmus.
Ďalší problém predstavuje kombinovanie chemikálií v jednom produkte: vieme určiť, aký vplyv majú jednotlivé chemikálie na človeka, ale nevieme predpovedať, aký účinok budú mať viaceré látky použité naraz. Okrem toho nie je možné určiť vplyv týchto látok, keď sú konzumované počas dlhšej doby. Tieto látky môžu spôsobovať rôzne zdravotné potiaže, dokonca môžu byť aj karcinogénne.

Každý výrobca je podľa "Zákona o potravinách č.152" a "Potravinového kódexu" je povinný uviesť na obal výrobku všetky obsahujúce prídavné látky (čo možno nie každý výrobca dodrží), aby boli tieto informácie prístupné pre nás spotrebiteľov. Keďže sú ale názvy týchto prídavných látok sčasti veľmi dlhé (napr. "metylester kyseliny parahydroxybenzoovej"), bol k tomuto účelu každej prídavnej látke priradený poznávací kód. Tento kód pozostáva z písmena "E" a trojmiestneho čísla. Podľa tohoto čísla sú prídavné látky rozdelené aj do skupín. Toto označenie nám však dosť často znemožňuje rozoznať o aký typ prídavnej látky ide. A tak sa stále častejšie stretávame s článkami upozorňujúcimi na škodlivé typy prídavných látok. Často sa stáva, že sa medzi verejnosťou začne šíriť poplašná správa o škodlivosti určitých potravín obsahujúcich aditíva. Aj keď je pravda, že veľa z adítív organizmu v nadmernom množstve nemôže prospievať, musíme si uvedomiť, že označenie kódom E okrem iného znamená, že látka prešla toxikologickým hodnotením svojej bezpečnosti a je v povolených dávkach bezpečná pre konzumenta.

Čo vlastne prídavná látka je? Podľa potravinového kódexu je prídavná látka "Zložka potraviny, ktorá sa spravidla nepoužíva samostatne ako potravina ani ako potravinová prísada a ktorá sa zámerne pridáva do potravín bez ohľadu na jej výživovú hodnotu z technologických dôvodov pri výrobe, spracúvaní, príprave, ošetrovaní, balení, preprave alebo skladovaní, čím sa sama alebo jej vedľajšie produkty stávajú, alebo sa môžu stať súčasťou potraviny, alebo inak ovplyvňujú jej vlastnosti. Prídavnými látkami v potravinách sú všetky povolené farbivá do potravín, náhradné sladidlá, konzervačné látky, antioxidanty, kyseliny, regulátory kyslosti, taviace soli, kypriace látky, zahusťovadlá, želírujúce látky, stabilizátory, emulgátory, odpeňovače, zvýrazňovače chuti, hnací plyn, baliaci plyn, a pod.
Pri výrobe potravín možno používať prídavné látky len v nevyhnutne potrebnom množstve, najviac však v najvyššom prípustnom množstve (limite).
Za prídavnú látku sa nepovažujú latky pridávané do potraviny na úpravu výživovej hodnoty, ako sú minerálne látky, stopové prvky, vitamíny a iné."

Ako označovať aditíva? Podľa potravinového kódexu "Potravinárske prídavné látky sú predmetom prísnej legislatívy EÚ a SR, ktorá určuje, ktoré látky do čoho a v akých množstvách sa môžu pridávať a ako sa musia označovať.Legislatíva o aditívach vyžaduje, aby potravinárske výrobky boli vhodne označené, aby poskytovali informácie o účele prídavnej látky a jej názve. Prídavné látky sa označujú v zložení potravinárskeho výrobku buď celým názvom alebo len číselným kódom."

Rozdelenie prídavných látok:
  • Potravinové farbivá (E100 - E199 ) - nahrádzajú, dopĺňajú, alebo zvýrazňujú farbu potravín.
  • Konzervačné činidlá (E200 - E299) - používajú sa na predĺženie trvanlivosti potravín.
  • Antioxidanty (E300 - E321) - majú čiastočne pozitívny vplyv na organizmus, ale varením a pečením z nich môžu vzniknúť toxické látky.
  • Emulgátory, stabilizátory, želírovacie látky (E322 - E495) - zabezpečujú požadovanú konzistenciu potravín na dlhšiu dobu.
  • Kyseliny, zásady (E500 - E619)
  • Zvýrazňovače chuti (E620 - E637) - vylepšujú chuť potravín.
  • Rôzne (E900 - E925)



Zdroje:
http://www.biospotrebitel.sk/clanok/526-aditiva-v-potravinach-alebo-ecka-ecka-a-zase-ecka.htm
http://www.beauty.sk/clanok3698.htm
http://www.svssr.sk/sk/legislativa/kodex/1_01.asp
http://www.salvatka.webgarden.cz/e-cka-v-potravinach
http://www.strava.sk/showdoc.do?docid=2630
http://147.213.192.176:8080/MZ_Project/html/Prezentacie19nov2007/aditiva/aditiva.pdf
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 CARLSONDALE26 CARLSONDALE26 | E-mail | Web | 28. prosince 2011 v 0:35 | Reagovat

I took my first <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/personal-loans">personal loans</a> when I was 32 and this helped my family a lot. But, I require the collateral loan over again.

2 dobreazdravo.sk dobreazdravo.sk | Web | 4. listopadu 2012 v 11:02 | Reagovat

Kupujete bio potraviny? Myslíte si, že je veľký rozdiel medzi nimi a konvenčne pestovanými potravinami? Veď sa na prvý pohľad takmer nijako nelíšia. Len ich cena veľakrát až vyrazí dych. Sú náklady na ich pestovanie naozaj také vysoké alebo len obchod využíva situáciu, že záujem o ne stúpa a ľudia sú ochotní za ne platiť? A vyplatí sa nám vôbec táto investícia?

http://dobreazdravo.sk/bio-a-ci-nebio/

3 SergiooU SergiooU | E-mail | 16. ledna 2017 v 22:04 | Reagovat

I found this page on 19th place in google's search results. You need some search engine optimization. Many webmasters think that seo is dead in 2017, but it's not true. There is sneaky method to reach google's top 5 that not many people know. Simply search for:  pandatsor's tools

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama