Antioxidanty

13. ledna 2009 v 13:09 | Lenka |  Éčka

Antioxidanty (E300 - E321)

Sú to prídavné látky, ktoré pôsobia proti oxidácii vzdušným kyslíkom. Antioxidanty tvoria dôležitú skupinu aditívnych látok pod označenením E 3xx, ale iba po E321.
Tieto látky zabezpečujú aby sa daná potravina alebo jej časť nezoxidovala a nepokazila na vzduchu, predlžujú trvanlivosť potravín a chránia ich pred skazením. Hoci predlžujú trvanlivosť rovnako ako konzervačné látky, tvoria samostatnú kategóriu. Antioxidanty rozpustné v tukoch ako napr. E306-309, E320 a E321 bránia oxidácii tukov v potravinách.
Do neškodnej skupiny antioxidantov patrí aj napr. kyselina askorbová (vitamín C) a jej príbuzné látky. Vitamín C (E300) a kyselina citrónová (E330) majú za úlohu uchovať farbu a teda čerstvý vzhľad niektorých potravín z ovocia a zeleniny. Nie všetky antioxidanty používané v potravinách sú však neškodné. Do skupiny prinajmenej podozrivých látok patrí E310-311, E320-321 a E385. Ich účinok môže u ľudí spôsobiť bolesť hlavy, či dokonca alergie. Viac príkladov v tabuľke.

Rozdelenie antioxidantov:
Antioxidanty môžeme deliť na prirodzené (v prírode alebo v danej potravine sa prirodzene vyskytujú) a syntetické (vytvorené bez patričného relevantného výskytu v prírode). Obvykle je uprednostňovaná prvá skupina, pretože výskumy ukazujú na absolútnu neškodnosť používaných prírodných antioxidantov.
Prirodzené (prírodné) antioxidanty predlžujú trvanlivosť potravín, ich užívanie má priaznivé účinky na zdravie, znižujú pravdepodobnosť srdcovo-cievnych chorôb a niektorých typov rakoviny. Odborníci sa zhodujú, že účinnosť prírodných antioxidantov prijímaných prirodzene (v čaji alebo ovocí) je výrazne vyššie ako rovnaká dávka podaná v čistej forme (vitamínová tableta).
Výskumy ukazujú, že pri dlhodobom užívaní niektorých antioxidantov v čistom stave dochádza k zvratu, kedy sa antioxidačný účinok zmení na vysoko nežiadúci účinok (prooxidačný). Pri antioxidantoch prijímaných prirodzenou cestou žiadny zvrat zaznamenaný nebol.


Najdôležitejšie prirodzené antioxidanty v potrave:
Vitamín A - (Retinol alebo betakarotén) chráni tmavozelenú, žltú a oranžovú zeleninu pred poškodením zo slnečného žiarenia. V ľudskom tele vykonáva taktiež podobnú úlohu. Môžme ho nazvať aj očným vitamínom. Podporuje rast organizmu a zrakové vnemy, pri nedostatku dochádza k poruche rohovky a sietnice, zvyšuje odolnosť voči infekčným chorobám. Bohaté zdroje na vitamín A: mrkva, brokolica, paradajky, melón, broskyne a marhule. Ale rovnako ho nájdeme aj v rybách, mlieku a vajciach.

Vitamín E - (Tokoferol) rozpustný v tukoch. Vitamín E je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému. Dôležitým zdrojom sú rastlinné oleje, orechy, celozrnné produkty a listová zelenina.


Vitamín C - (Kyselina askorbová) vo vode rozpustná zlúčenina ktorá plní viacero úloh. Vitamín C je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek. Tento vitamín je obsiahnutý v citrusových plodoch, čiernych ríbezliach, petržleni a paprike. Nedostatok môže viesť k vyššej vnímavosti voči infek
ciám a celkovému horšiemu zdravotnému stavu.

Selén - (Se) je súčasťou enzýmu, ktorý rozkladá peroxid vodíka, a preto chráni organizmus pred aktívnymi formami kyslíka. Selén je nevyhnutný pre tvorbu hormónu štítnej žľazy, pre zdravú pokožku, vlasy a zachovanie zraku. Spolu s vitamínom E pomáha v prevencii proti nádorovým chorobám a srdcovým chorobám. Priaznivo pôsobí v boji proti vírusovým infekciám, napr. herpes. Slovensko sa zaraďuje medzi európske štáty s nízkym zásobením selénom. Na príčine je nízky obsah selénu v našej pôde a následne i v obilí a v plodinách dopestovaných u nás. Vysoké dávky selénu majú naopak toxický účinok na organizmus.. Zdroje selénu sú ryby,červené mäso, zrná, vajcia, slnečnicové zrniečky, kurča, cesnak a oriešky.


Výskyt antioxidačných látok v potravinách:
Antioxidačné látky sa najčastejšie pridávajú do stolových olejov, margarínov, korenia, instantných polievok, výrobkov zo zemiakov, chrumkavých pochúťok, do výrobkov z marcipánu a búrskych orieškov, čokoládových aj nečokoládových sladkostí, do mäsových a do údených výrobkov.



Tabuľka vybraných antioxidantov:

Označenie

Výskyt

Účinky po dlhodobom užívaní

E300
(kys.askorbová)
Džúsi, mäsové výrobky, čaje,
nátierky a pasty, pekárenské výrobky
Vitamín C je zdraviu prospešný. Neškodná látka.
E306
(Extrakt s obsahom tokoferolov)
Rastlinné oleje, tuky a dresingy
Vitamín E je zdraviu prospešný. Neškodná látka.
E310
(Propylgallát)
Stretnúť sa s ním možno v margarínoch, olejoch a dresingoch.
Využíva sa udržiavanie čerstvosti olejových produktov. Môže zapríčiniť žalúdočné problémy, alebo kožné podráždenia. Pre svoje vedľajšie účinky sa nepoužíva vo výrobkoch primárne určených pre deti.
E319
(Terciální butylhydrochinon)
V tukoch, olejoch a margarínoch.
Aditívum ropného pôvodu. Odporúča sa mu vyhnúť! Môže spôsobiť nevoľnosť, zvracanie a celkovú dezorientáciu (malátnosť). Užitie viac ako 5g tejto látky môže byť veľmi nebezpečné.
E320
(Butylhydroxyanisol)
žuvačky, instantné zemiakové výrobky, rastlinné oleje, tuky a potravinárske obaly.
Ropný derivát, ktorý spomaľuje proces oxidácie. Nesmie používať u výrobkov pre malé deti. U niektorých ľudí môže spustiť alergickú reakciu, alebo zapríčiniť hyperaktivitu. U laboratórnych zvierat veľké množstvo tejto látky zapríčinilo výskyt nádorov. E320 je v mnohých krajinách zakázané používať.

Zdroje:
http://www.biotox.cz/ecka/
http://www.sportujeme.sk/fitness/ecka-podrobne-e300-e330
http://www.diochi.cz/main/text_ecka.php
http://www.biospotrebitel.sk/clanok/1389-aditiva-antioxidacne-latky.htm
http://www.zdravie.sk/sz/113/E-Znacky.html
http://zdravie.pluska.sk/zdravie/vyziva/rozlisujte-ecka.html
http://www.zdravie.sk/sz/85/Vitaminy-vitamin.html
http://www.bedekerzdravia.sk/?main=article&id=321
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Manila Manila | 28. prosince 2016 v 12:15 | Reagovat

Víte to, že nejúčinnějším antioxidantem na světě je astaxanthin? Víte, kde je ho nejvíce?

http://www.bonaloka.cz/astaxanthin/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama