Bielkoviny v múke

12. ledna 2009 v 21:23 | Eva |  Pokusy

Bielkoviny v múke


Pomôcky a chemikálie:
Kadička (širšia sklenná miska), husté plátno, papier.
Múka, voda.

Postup práce:

Na husté plátno nasypte asi 5 lyžičiek múky a zabaľte ju. Balíček preplachujte vodou dovtedy, kým vzniká mliečnobiely roztok. Pozorujte, čo ostane na plátne.

Pozorovanie a vysvetlenie:

Na plátne ostáva žltkastá hmota, ktorá lepí papier.
V pšeničnej múke je asi 10 - 15% bielkovín. Medzi najdôležitejšie bielkoviny pšenice patrí gliadín a glutenín, ktoré tvoria tzv. lepok, t.j. napučanú, pružnú a ťažnú hmotu, ktorá sa získa vypieraním múky slabým prúdom vody.
Lepok je zložený z týchto zložiek: gliadínu (43%), glutenínu (39%), z iných bielkovín (4%), tuku (3%), cukrov (2%) a škrobu (6%).

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 dobreazdravo.sk dobreazdravo.sk | Web | 4. listopadu 2012 v 11:24 | Reagovat

Ak sa hovorí, že pri väčšine ochorení sa stav zlepší úpravou stravy, tak pri celiakii, teda neznášanlivosti lepku, to platí dvojnásobne. Tí, ktorí to skúsili, určite vedia, o čom hovorím. Horšie je, že takto postihnutých je stále viac. Len poradiť v otázke výberu vhodných potravín im zrejme nemá kto. Inak by zrejme vedeli, česť výnimkám, že upiecť koláč so strúhankou, akože náhradou múky, ešte neznamená, že koláč bude bezlepkový.

http://dobreazdravo.sk/bez-lepku-a-ci-s-lepkom/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama