Denaturácia bielkovín vaječného bielka

12. ledna 2009 v 21:14 | Eva |  Pokusy

Denaturácia bielkovín vaječného bielka


Pomôcky a chemikálie:
Kadička, lyžička, skúmavky, držiak na skúmavky, liehový kahan, stojan na skúmavky.
Vajce, voda, 30% vodný roztok modrej skalice (CuSO4.5 H2O), etanol (CH3CH2OH).

Postup práce:
Z vajca oddeľte vaječný bielok a rozpustite ho v kadičke v 100 cm3 vody. Do troch skúmaviek si pripravte asi po 5 cm3 roztoku vaječného bielka. Potom do prvej skúmavky pridajte malé množstvo roztoku modrej skalice, do druhej skúmavky prilejte etanol a obsah tretej skúmavky jemne zahrievajte nad kahanom. Pozorujte zmeny v skúmavkách.

Pozorovanie a vysvetlenie:
V roztoku vaječného bielka v prvej skúmavke sa pôsobením modrej skalice vytvorila bledomodrá zrazenina. Roztok v druhej skúmavke sa po pridaní etanolu zakalil a rovnako sa zakalil aj obsah tretej skúmavky, ktorú sme zahrievali.
Bielkoviny obsiahnuté vo vaječnom bielku (obsahuje 12% bielkovín, pričom 70% z nich tvorí vajcový albumín) reagujú citlivo na soli ťažkých kovov, etanol aj na zvýšenú teplotu. Organickými rozpúšťadlami (napr. etanol) a niektorými soľami (napr. CuSO4) sa bielkoviny vratne zrážajú. V prípade pôsobenia vysokej teploty nastáva u bielkovín denaturácia, pri ktorej sa narúša terciárna štruktúra, aktívne miesta strácajú svoje špecifické priestorové usporiadanie a teda sa znižuje alebo stráca biologická aktivita bielkoviny. Denaturácia je nevratná reakcia. Pôsobením ťažkých kovov, príp. vysokých teplôt sa teda narúša štruktúra bielkovín, pričom tieto už neplnia svoju funkciu v organizme.

Zneškodnenie splodín:
Produkty vznikajúce pri uvedenom pokuse nie sú zdraviu škodlivé. Všetko sklo môžeme vymývať priamo vodou do výlevky.
Zvýšenú pozornosť venujeme zahrievaniu tretej skúmavky, zahrievame pomaly.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama