Konzervačné činidlá

13. ledna 2009 v 12:20 | Lenka |  Éčka

Konzervačné činidlá (E200 - E299)


Sú to látky, ktoré sa pridávajú do potravín z dôvodu zvýšenia trvanlivosti potravín. Používajú sa najmä pre svoje antimikrobiálne účinky - ničia mikroorganizmy ako baktérie, kvasinky, huby, alebo plesne. Účinok konzervačných látok sa vysvetľuje pôsobením na membrány mikroorganizmov, prípadne blokovaním enzýmových systémov a tým brzdením alebo zastavením rastu buniek. Svoje uplatnenie majú v pekárenských produktoch, víne, syroch, v konzervovanom mäse, margarínoch, ovocných džúsoch a inde. Ďalšou vlastnosťou prečo sa používajú je napr. zabraňovanie vzniku baktérií vo víne. Je ich možné taktiež nájsť v produktoch rýchleho občerstvenia. Táto skupina éčok má okrem konzervačných účinkov aj vlastnosti antioxidantov. Dusičnany a dusitany sa používajú v rôznych mäsových výrobkoch ako sú párky, špekáčiky a pod.
Konzervačné látky tvoria veľmi dôležitú skupinu aditívnych látok pod označenením E 2xx. Známym prostriedkom je kuchynská soľ, rôzne korenia a ocot. Mnohé konzervačné aditíva nie sú považované za látky, ktoré by boli pre naše zdravie príliš prospešné. Môžu spôsobovať migrény, alergie, astmatické záchvaty a nevoľnosť. O konkrétnych látkach však až v tabuľke.

Výskyt konzervačných látok v potravinách:
Zoznam potravín, v ktorých sa konzervačné látky používajú, je veľmi široký a zahŕňa tak zeleninovo-ovocné výrobky, ako aj trvanlivé pečivo, syry, vaječné výrobky, mäsové výrobky, sušené ovocie, nealko nápoje, mliečne výrobky, múka, chlieb a mäso, ako aj dietetické potraviny a detská výživa.




Tabuľka vybraných konzervačných činidiel:

Označenie

Výskyt

Účinky po dlhodobom užívaní

E200
(kyselina sorbová)
Džemy, víno, sušené ovocie, kečupy, majonézy
Hoci je považovaná za neškodnú prísadu, môže spôsobiť podráždenie pokožky. Ničí vitamín B12
E210
(kyselina benzoová)
Pridávaná do alkoholických nápojov, pekárenských výrobkov, žuvačiek, sladkostí, ovocných džúsov. Možno sa s ňou stretnúť aj v kozmetických prípravkoch.
Medzi jej negatívne vedľajšie účinky patrí možnosť zapríčinenia astmy, neurologické poruchy a hyperaktivita u detí. Je považovaná za rakovinotvornú!
E220
(oxid siričitý)
Nájdeme hlavne v pive a nealkoholických nápojoch, nachádza sa v likéroch, sušenom ovocí, víne, zemiakových výrobkoch a octe.
Známe sú astmatické problémy a poškodzovanie čreva. Ničí vitamín B1a môže spôsobiť poruchy v metabolizme.
E231
(Ortofenylfenol)
Využíva sa na poľnohospodárske účely. Medzi typické plodiny patria: hrušky, slivky, broskyne, mrkva, rajčiny, ananás, sladké zemiaky, citrusové plody, nektarinky a višne.
Jeho používanie je v niektorých krajinách zakázané. Spôsobuje ochorenia pleti.
E249
(Dusitan draselný)
Nájsť ho možno v údeninách a mastných výrobkoch
Je nevhodný pre astmatikov a alergikov. Môže zapríčiniť lapanie po dychu, malátnosť a bolesti hlavy. Je potencionálne karcinogénny. Je nevhodný pre deti do 3 rokov.
E260
(Kyselina octová)
Ocot, hotové omáčky a pasty
Látka je pre oraganizmus prijatelná, nie sú známe vedľajšie účinky
E281
(Propionan sodný)
Nájsť ju možno v pekárenských výrobkoch, okyselujúci prostriedok
Je nevhodná pre citlivé osoby. Môže zapríčiniť vznik migrény.
E290
(Oxid uhličitý)
Typické produkty sú vína a nealkoholické nápoje.
Látka organizmu nevadí niekdy môže aj prospievať, neškodná prísada
E296
(Kyselina jablčná)
Cukrovinky, instantné polievky, pasty
Látka je pre organizmus prijatelná, vhodné je vyhnúť sa jej u malých detí



http://www.biotox.cz/ecka/
http://www.sportujeme.sk/fitness/ecka-podrobne-e200-e231
http://www.sportujeme.sk/fitness/ecka-podrobne-e232-e297
http://www.diochi.cz/main/text_ecka.php
http://zdravie.pluska.sk/zdravie/vyziva/rozlisujte-ecka.html
http://www.biospotrebitel.sk/clanok/1300-aditiva-%E2%80%93-konzervacne-latky.htm
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama