Sacharidy - cukry

13. ledna 2009 v 13:52 | Eva |  Tuky, cukry, bielkoviny

Sacharidy - cukry

Sacharidy (cukry, glycidy) sú dôležité prírodné zlúčeniny, ktoré sa skladajú z atómov uhlíka, vodíka a kyslíka. Sú tvorené v autotrofných rastlinách fotosyntetickou asimiláciou oxidu uhličitého a vody (enzymatickým štiepením cukrov vzniká spätne CO2 a H2O). Sumárnu rovnicu fotosyntézy môžeme znázorniť takto:

6CO2 + 12H2O -------> C6H12O6 + 6O2 + 6H2O

V živých organizmoch predstavujú sacharidy hlavný zdroj energie pre metabolické pochody. Okrem toho sú aj stavebnou jednotkou nukleových kyselín. Niektoré sacharidy majú významnú štruktúrnu funkciu, lebo vytvárajú podporu pre rastlinné pletivá (celulóza) a tkanivá niektorých živočíchov (chitín). Dôležitá je aj ich zásobná funkcia (škrob u rastlín, glykogén u húb a živočíchov). Sacharidy tvoria rezervné látky v organizme, ktoré sa môžu metabolizovať na iné látky (prekurzory lipidov, bielkovín a pod.) potrebné v organizme. V neposlednom rade medzi sacharidy patria aj niektoré biokatalyzátory (napr. vitamín C).
Biologický význam sacharidov

•sú najrýchlejším zdrojom energie 1g/ 15-17kJ energie
•v tkanivách sú prekurzormi lipidov, bielkovín a iných zložiek živej hmoty
•sú dôležitým produktom pri fotosyntéze
•sú súčasťou všetkých živočíšnych buniek a krvi
•hladina krvného cukru sa pohybuje medzi 80-120mg/100g, pokles pod 80mg vedie k zníženiu svalového výkonu
Rozdelenie sacharidov

Sacharidy môžeme deliť podľa viacerých hľadísk. Na základe funkčnej skupiny, ktorú obsahujú, ich delíme na:
1. aldózy - obsahujú vo svojej molekule aldehydickú skupinu (-CHO),
2. ketózy - obsahujú v molekule ketoskupinu (-C=O).

Na základe počtu atómov uhlíka možno sacharidy deliť na:
1. triózy - s 3 uhlíkami v molekule (napr. glyceraldehyd alebo dihydroxyacetón - najjednoduchšie cukry),
2. tetrózy - so 4 atómami uhlíka,
3. pentózy - s 5 uhlíkmi (napr. ribóza),
4. hexózy - so 6 uhlíkmi (väčšina tu spomínaných sacharidov)...

Na základe počtu monosacharidových jednotiek, delíme cukry na:
1. monosacharidy - sú tvorené len jednou molekulou aldózy alebo ketózy,
2. polysacharidy - sú tvorené min. 2 jednotkami monosacharidu, podľa počtu jednotiek poznáme potom:
1. disacharidy - tvoria ich 2 molekuly monosacharidu,
2. oligosacharidy - tvorí ich max. 10 molekúl monosacharidu,
3. polysacharidy - sú zložené z viac ako 10 jednotiek.

MONOSACHARIDY sú sacharidy, ktoré obsahujú len jednu sacharidovú jednotku. Z chemického hľadiska definujeme monosacharidy ako aldehydy alebo ketóny vyšších viacsýtnych alkoholov, ktoré okrem hydroxylových skupín obsahujú aldehydovú skupinu, vtedy hovoríme o aldózoch a ak obsahujú namiesto aldehydovej skupiny skupinu ketónovú, tieto sacharidy nazývame ketózy.
Z chemických vlastností sú dôležité najmä oxidačno - redukčné vlastnosti. Miernou oxidáciou aldóz sa aldehydová skupina oxiduje na karboxylovú kyselinu a vznikajú aldónove kyseliny. Najznámejšou kyselinou je kyselina D-glukónová.

Najznámejšie monosacharidy:

Glukóza (hroznový cukor) je z metabolického hľadiska základným sacharidom, pretože ho prijímame veľa krát v čistej podobe. Vzniká štiepením niektorých zložitejších cukrov (škrobu, maltózy, glykogénu). Glukóza má v tele osobitnú funkciu. Je totiž jedinou formou, v ktorej prúdi cukor v krvi a v tejto forme sa dostáva do celého tela. Využíva sa ako stály pohotový zdroj energie alebo sa dostatočne ukladá vo forme glykogénu, čo je živočíšny škrob nevyhnutný pre činnosť svalov. Glukóza sa v potravinách vyskytuje najmä v sladkých ovocných plodoch a mede.

Fruktóza (ovocný cukor) je sladšia ako glukóza, v tele sa rýchlo mení na neutrálne cukry (triglyceridy). Dôležitý je jej polysacharid škrob inulín, ktorý sa nachádza v čakanke. Užívajú ho najmä diabetici ako náhradu škrobu.

Galaktóza (mliečny cukor) je súčasťou mozgových lipoproteínov. Mala by byť zdrojom cukru najmä u detí. Pri jej skoro úplnom nedostatku sa pozoroval oneskorený vývoj dieťaťa!

Manóza (sladový cukor) sa nachádza v kôre pomarančov. Spolu s galaktózou by nemala chýbať v detskej výžive! Má mierne prečisťujúce účinky.


DISACHARIDY sú sacharidy, ktoré obsahujú 2 zvyšky molekúl monosacharidov viazaných glykozidovou väzbou. Najznámejšie sú:

Sacharóza (repný cukor) je zložená z molekúl glukózy a fruktózy, ktoré sú spojené 1,2 - glykozidovou väzbou.

Maltóza (sladový cukor) je zložená z dvoch molekúl glukózy, ktoré sú spojené alfa - 1,4-glykozidovou väzbou. Vzniká hydrolýzou škrobu. Má veľký význam v pivovarníctve.

Laktóza (mliečny cukor) je zložená z molekúl glukózy a galaktózy. Pre kojencov je niekoľko mesiacov zdrojom sacharidov.


POLYSACHARIDY sú kondenzačné produkty monosacharidov. Zložené sú z viac ako 10 monosacharidových jednotiek. Nemajú sladkú chuť, nemajú redukčné vlastnosti a sú málo rozpustné vo vode (buď sú úplne nerozpustné alebo len pri vyššej teplote). Práve polysacharidov je v prírode najviac. Najznámejšie sú:

Škrob je zásobný polysacharid rastlín (obilniny, ryža, zemiaky,...). V rastlinách sa nachádza vo forme zrniek. Škrob je najviac zastúpená zložka potravy. Z chemického hľadiska ide o zmes polysacharidových reťazcov. Je zložený z amylózy (tvorí 20% škrobu, je rozpustná vo vode) a amylopektínu (tvorí 80% škrobu, vo vode sa nerozpúšťa).

Glykogén je živočíšny škrob, zložený z veľkého množstva pospájaných molekúl glukózy. Je zásobnou sacharidovou látkou. V ľudskom tele je obsiahnutý asi v 380g, z toho 250g je vo svaloch, 110g v pečeni a zbytok je v krvi a iných orgánoch. Je dôležitou zásobárňou energie!

Celulóza je štruktúrny polysacharid prítomný v rastlinách. Pre človeka je nestráviteľná, ľudský organizmus nemá žiaden enzým, ktorý by dokázal celulózu štiepiť. Ale je pomerne dôležitá pre správnu peristaltiku čriev. Je zložená z celobióznych jednotiek. Celulózové vlákna majú charakteristickú sekundárnu štruktúru. Jednotlivé makromolekuly sú spojené vodíkovými väzbami a vytvárajú pevné zväzky mikrokryštalickej štruktúry - micely.


Zdroje:
http://www.bioweb.genezis.eu
http://referaty-seminarky.sk/sacharidy-cukry/
http://www.eufic.org/article/sk/4/33/artid/sugars-diet/
 


Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 dobreazdravo.sk dobreazdravo.sk | Web | 4. listopadu 2012 v 11:18 | Reagovat

V článku o živinách som spomínala sacharidy, teda cukry a ich základnú zložku glukózu. Asi každý vie, že glukóza je pre naše telo nevyhnutným palivom. Je nevyhnutná pre mozog a preto je stále prítomná v krvi.

http://dobreazdravo.sk/co-je-glykemicky-index-a-ako-nam-moze-pomoct/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.