Vitamín A

25. ledna 2009 v 21:45 | Veronika |  Vitamíny
Vitamín A

Je to žltá kryštalická látka nerozpustná vo vode, rozpustná v tukoch a iných nepolárnych rozpúšťadlách. Je významným rastovým faktorom nevyhnutným pre biochémiu videnia.
Obsahuje dve účinné látky:
· vitamín A1 (renitol)
· vitamín A2(dehydrorenitol). Avitaminóza sa prejavuje najskôr šeroslepotou, ktorá môže viesť až ku xeroftalmii(vysychanie očnej rohovky a spojovky).
Potrebná denná dávka pre človeka je 1mg. Vyskytuje sa napríklad v rybom tuku, pečeni alebo masle. Jeho provitamínom je betakarotén, ktorý je obsiahnutý v rastlinách. Zdroje: karotka, pečeň, špenát, brokolica, melón, marhuľa, morské ryby, mlieko.
zdroje: Všeobecný encyklopedický slovník, Ottovo nakladatelství, s.r.o., Křišťanova 675/3 Praha
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama