Vitamín B

25. ledna 2009 v 21:49 | Veronika |  Vitamíny
Vitamín B1

Poznáme ho aj pod názvom tyamín- bezfarebná kryštalická látka rozpustná vo vode. Objavil ho v roku 1912 v otrubách ryže K. Funk, ktorý navrhol názov "vitamín"( neskôr sa rozšíril na všetky podobné látky). Potrebná denná látka pre človeka je 1-1,5mg. Obsahuje ho napríklad mäso, pečeň, vajcia, mlieko, orechy, ovocie aj zelenina. Zdroje: paradajky, hlávkový šalát, hrach, špargľa, slnečnicové semená, celozrnná múka, hrášok, špenát, kvasnice, ryža, kukurica.
Vitamín B2
Inak ryboflavín, je žltá kryštalická látka horkej chuti rozpustná vo vode. Je prekurzor dôležitých flavoproteínov. Avitaminóza sa prejavuje dermatitídamia zápalovými procesmi v ústnej dutine a na perách. Potrebná denná dávka pre človeka je asi 1,5mg. Obsahujú ho napríklad kvasnice, mlieko, syry, vajcia a pečeň. Zdroje: vajcia, pečeň, špenát, nízkotučný jogurt, kvasnice, vlaššké orechy, mlieko, brokolica, losos, makrela, baranina, bravčovina.
Avitaminóza- porucha zdravia u človeka, ako aj u všetkých zvierat a vtákov spôsobená úplným nedostatkom niektorého vitamínu; častejší je výskyt hypovitaminózy- čiastočný nedostatok vitamínu.
Dermatitída- zápalový kožný proces nealergického pôvodu alebo kožné ochorenie, pri ktorom je alergický podklad nepravdepodobný. Je vyvolaný fyzikálnymi, chemickými alebo infekčnými činiteľmi.
Vitamín B6

Nazývaný tiež pyridoxín je zlúčenina vyskytujúca sa v troch formách:
  1. pyridoxol
  2. pyridoxál
  3. pyridoxamín
Nachádza sa v kvasniciach, mäse, mlieku, ovocí a zelenine. Avitaminóza sa prejavuje dermatitídami a degeneratívnymi zmenami centrálnej nervovej sústavy. Potrebná denná dávka pre človeka je asi 1,5mg. Zdroje: špenát, cesnak, kapusta, karfiol, banány, kuracie prsia, losos, pečeň, kvasnice, strukoviny, bravčovina, zemiaky.
Vitamín B12
Tiež kyanokobalamín je zložitá organická zlúčenina obsiahnutá v pečeni, obličkách, kvasniciach, vo vajciach. Potrebná denná dávka pre človeka je asi 0,002mg. Avitaminózu, ktorá sa prejavuje anémiou, nezapríčiňuje jeho nedostatok v potrave, ale skôr jeho zlé vstrebávanie. Zdroje: losos, kreveta, pečeň, vajcia, červené mäso, mlieko.

Anémia- úbytok červených krviniek v organizme; bežne ľudská málokrvnosť.

Všeobecný encyklopedický slovník, Ottovo nakladatelství, s.r.o., Křišťanova 675/3 Praha
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Rosta Rosta | Web | 6. září 2013 v 6:55 | Reagovat

Beru Vitamíny B od Euniké na http://vitaminb.cz/ Doporučuji.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama