Vitamín E,F,H,K

25. ledna 2009 v 21:57 | Veronika |  Vitamíny
Vitamín E

Tiež tokoferol- skupina olejovitých látok nerozpustných vo vode, rozpustných v nepolárnych rozpúšťadlách. Avitaminóza u človeka nebola doteraz pozorovaná. U zvierat spôsobuje zníženie plodnosti a poruchy svalovej činnosti. Potrebná denná dávka pre človeka je 5- 10mg. Obsahujú ho zelené rastliny( šaláty, špenát, ...), rastlinné tuky, a sója, slnečnicové semená, mandle, špenát, vajcia, olivy, lieskovce, fazuľa.


Vitamín F

Patrí medzi esenciálne mastné kyseliny- nenasýtené mastné kyseliny napríklad. Kyselina linolová a linolenová. Tieto kyseliny si ľudský a živočíšny organizmus nevie vytvoriť a musí ich prijímať v potrave. Sú nevyhnutné ako súčasť membránových lipidov a ako prekurzory prostaglandínov. Ich nedostatok sa prejavuje zmenami na koži a poruchami organizmu v hospodárení s vodou. Zdrojom sú rastlinné oleje. Vitamíny F nie sú klasické vitamíny, patria medzi tzv. vitagény.
Prostaglandín- biologicky aktívna látka, ktorá vzniká v organizme prakticky vo všetkých orgánoch. Na rozdiel od hormónov netvoria špecializované žľazy a neprenášajú sa krvou, pôsobia miestne ako tkanivové hormóny. Ovplyvňujú krvný tlak, pohlavné funkcie a ďalšie životne dôležité pochody. Boli objavené v prostate.
Vitagén- látka vitamínovej povahy zúčastňujúca sa na výstavbe tkanív a dodávke energie; pre organizmus nevyhnutná vo väčšom množstve než vitamíny. Do organizmu sa dostáva potravou.

Vitamín H
Tiež biotín- bezfarebná kryštalická látka rozpustná vo vode. Je súčasťou enzýmu, ktorý sa zúčastňuje na karboxylačných reakciách. Avitaminóza sa prejavuje dermatitídami, únavou a bolesťami vo svaloch. Je však vzácna. Potrebná denná dávka pre človeka je asi 0,05- 0,1mg. Obsahujú ho kvasnice, pečeň, vaječný žĺtok a strukoviny.

Vitamín K
Skupina vitamínov K1( fylochinón), K2 ( farnochinón), K3 (menachinón, aj provitamín skupiny vitamínov K). Avitaminóza sa prejavuje poruchami zrážanlivosti krvi; je však vzácna( vitamín K totiž produkujú črevné baktérie). Potrebná denná dávka pre človeka je 0,5mg. Zdroje: kapusta, hlávkový šalát, petržlen, brokolica, špenát, karfiol, fazuľa, pšenica.

Všeobecný encyklopedický slovník, Ottovo nakladatelství, s.r.o., Křišťanova 675/3 Praha

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama