Vitamíny v ovocí

11. ledna 2009 v 22:09 | Veronika |  Vitamíny

Hruška


Hrušky, ovocie lahodnej chuti, síce nie sú až také bohaté na vitamíny ako jablká, ale aj napriek tomu by sme ich na trhu nemali nevšímavo obchádzať. Aj oni totiž majú svoje neodškriepiteľné prednosti. Obsahujú predovšetkým vitamíny skupiny B a sú cenným zdrojom kyseliny listovej. Z cukrov sa v nich nachádza glukóza, fruktóza aj sacharóza - preto sa nám zdá, že hrušky sú omnoho sladšie ako jablká, ale hlavným dôvodom je to, že majú nižší obsah kyselín.
V hruškách boli dokázané aj polyfenoly, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a pôsobia protizápalovo, protiskleroticky a zvyšujú pevnosť krvných kapilár. Ďalšou významnou látkou v hruškách je látka glykosid arbutin, ktorý má močopudné a protizápalové účinky. Je účinný pri ochoreniach obličiek a močových ciest.
Z minerálnych látok a stopových prvkov obsahujú hrušky najmä draslík, zinok, meď, kobalt, mangán, železo, vanád, molybdén flór a jód.
Hrušky veľmi prospievajú žalúdku, najmä ak sú prevarené s cukrom a škoricou. Takisto podporujú chuť do jedla a používajú sa proti zvracaniu. Toto ovocie by sme nemali jesť pred jedlom, ale až po ňom. V ľudovom liečiteľstve sa uplatňujú najmä močopudné, laxačné a dezinfekčné účinky hrušiek. Toto ovocie ďalej pôsobí proti kašľu, znižuje horúčky a je účinné aj proti piesku v moči alebo obličkových kameňoch.
Šťava z hrušiek spevňuje krvné kapiláry a má močopudné aj žlčopudné účinky a priaznivo ovplyvňuje žalúdočné ťažkosti.


Jablko - ovocie z raja


Dnes vieme, že obyčajné jablko, obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov a celú radu látok ďaľších látok, ktoré sú pre náš organizmus prospešné. Reguluje trávenie, lieči žalúdočné a brušné katary a odstraňuje plynnatosť. V roku 1679 doktor Adam Lonicerus napísal: jablká sú dobré proti mdlobám a posilňujú srdce. Upravujú stolicu a vyháňajú hlísty z tela. Skúsení bylinkári hovoria, že jablko bez šupky zjedené na lačno, mierne preháňa. Pokiaľ zjeme dve jablká denne nemusíme mať strach z artériosklerózy. Jablčný pektín nám dostatočne vyčistí črevá, takže o zvýšenej hladine cholesterolu v krvi, nemôže byť reč. Tento prírodný lekár, rovnako reguluje trávenie, povzbudzuje chuť do jedla, posilňuje nervovú sústavu, ukľudňuje vnútorné napätie a tým aj bolesti hlavy.



Pomarančová vitamínová bomba



Toto šťavnaté citrusové ovocie pochádza z teplých oblastí Ázie a južnej Číny. Dnes sa pestuje okolo dvesto druhov aj na iných kontinentoch. ORANŽOVÝ ŽIVOTOBUDIČ. obsahuje vitamín C, draslík a kyselinu listovú, posilňuje obranyschopnosť organizmu, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, má protirakovinové účinky, pôsobí proti krvácaniu z nosa a ďasien. DOBRÉ RÁNO! Ak si vaše telo zvyklo, že ho ráno prebúdzate pohárom čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy, je vhodné riediť ju čistou vodou. Čerstvá citrusová šťava je na prázdny žalúdok príliš koncentrovaná a nepriaznivo pôsobí na sliznicu.




Citrón pre krásu




Starí Rimania používali citróny ako protilátku na rôzne jedy, ale viac sa preslávili v boji proti vráskam. Obsahujú totiž mnoho bioflavonoidov a hlavne vitamínu C. O tom je známe, že vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam chráni pred rakovinou a spomaľuje stárnutie. Napriek tomu, že citróny majú kyselú chuť, pri trávení sa metabolizujú na uhličitan draselný, ktorý kyslosť neutralizuje a chráni tak výstelku tráviaceho traktu. Preto citróny pomáhajú pri mnohých tráviacich problémoch vrátane čkania, pálania záhy či nevolnosti, pri zápche a proti črevným parazitom. Citrónová šťava zmiešaná s olivovým olejom dokáže rozpustiť žlčové kamene a dokonca aj rybiu kosť zapichnutú v krku. Zvonku je citrónom možné zastaviť krvácanie. Kto si v lete potiera pokožku šťavou z citróna predíde spáleniu slnkom.


Čerstvý ananás je kvalitným urýchľovačom chudnutia, pretože okrem vitamínov obsahuje minerálne látky a potrebné enzýmy na chudnutie. Ananásová diéta je zdravá aj skvele chutí. Počas štyroch dní si namiesto raňajok doprajte čerstvú ananásovú šťavu alebo pohár nesladeného cmaru. Na obed si pripravte jedlá z ananásu, na olovrant zjedzte jogurt s kúskami ananásu a na večeru vás ananás zasýti s krajcom celozrnného chleba. Vždy čerstvý. Ananás odvodňuje, zoštíhľuje a je nesmierne zdravý a prospešný pre ľudský organizmus. Obsahuje takmer všetky vitamíny, 16 minerálnych látok a selén. Ten pôsobí proti starnutiu a udržuje vitalitu a mladosť. V ananáse je obsiahnutý aj enzým bromelín, ktorý rozkladá bielkoviny. Pri tepelnom spracovaní ananásu však jeho účinok zaniká.



zdroje: Všeobecný encyklopedický slovník, Ottovo nakladatelství, s.r.o., Křišťanova 675/3 Praha






 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama