Vitamíny v zelenine

13. ledna 2009 v 15:47 | Veronika |  Vitamíny

Vitamíny v zelenine


Mrkva



Starí Rimania nazývali mrkvu kráľovnou medzi všetkými druhmi zeleniny. A to právom. Mrkva obsahuje veľké množstvo provitamínu A - karoténu. Nájdeme v nej aj vitamíny radu B a PP, vitamín E a C, nerastné látky, cukry, bielkoviny a pektínové látky. Vysoký obsah karoténu v mrkve pomáha nášmu organizmu v stavoch vyčerpanosti aj v dobe rekonvalescencie. Je výborným podporným prostriedkom pri chorobách pečene, žltačke, črevných zápaloch a tráviacich poruchách.
Liečivé účinky mrkvy poznali naši predkovia už pradávno. Mrkvovou šťavou liečili choroby srdca a kašeľ. Vyplachovali si ňou ústa pri zápaloch sliznice ústnej dutiny. Používali ju ako výborné a veľmi účinné preháňadlo - stačila trikrát denne jedna lyžička. Mrkva nestratila svoje výsostné postavenie ani dnes. Na liečenie hemoroidov sa odporúča čaj z mrkvovej vňate. Mrkvou je tiež možné liečiť omrzliny, popáleniny a vredy. Na rany prikladáme čerstvo rozmixované mrkvové pyré alebo ich umývame mrkvovou šťavou. Mrkva zmierňuje bolesti a čistí rany, preto sa rýchlejšie hoja.
Pre imunitu celkom postačí zjesť jednu mrkvu denne. Americkí vedci poukazujú na to, že ½ litra mrkvovej šťavy má pre ľudský organizmus omnoho väčší význam ako množstvo vápnikových tabletiek. Surová mrkva by preto mala byť každodennou súčasťou nášho jedálneho lístka. Ale pozor! Veľmi zdravá je aj varená mrkva. Z tej je naše telo schopné vstrebať omnoho väčšie množstvo beta-karoténu. Vitamíny A, E a C sú označované za vitamíny krásy. Ak nám chýbajú, naša pokožka je popolavá a šupinatá. Aj v tomto prípade je najlepším zdrojom obyčajná, neobyčajná mrkva.

Špargľa: Liek i skrášľovací prostriedok


Špargľu pestovali už starí Egypťania, Gréci a Rimania ako liečivú rastlinu. Ako poľnohospodárska plodina sa však špargľa začala pestovať až v 16. storočí. Dnes je tento zdroj vitamínov a minerálov prístupný v ktoromkoľvek supermarkete, takže môžete po ňom siahnuť i vy. Špargľa má relatívne krátku sezónu, približne od mája do konca júna, takže ak chcete pocítiť jej pozitívne účinky, treba sa poponáhľať.

Vedeli ste, že farba špargle sa vyvíja podľa spôsobu pestovania? Niekedy je biela, inokedy zelená a jej vrcholčeky môžu byť dokonca až fialové. Najnáročnejšie je udržať špargľu bielu, keď sa musí držať v tme, teda pod zemou. To je dôvod, prečo je aj najdrahšia. Zelená špargľa je pestovaná na špeciálnych záhonoch a ožarovaná svetlom tak, aby sa v nej tvorilo zelené farbivo chlorofyl. Fialová špargľa je tá, ktorá vyrastie spod zeme a je vystavená dlhší čas slnku.
Zloženie špargle
Špargľa pozostáva z 95 % z vody a vďaka tomu má len veľmi malý obsah kalórií. Zároveň aj relatívne dlho zostáva v žalúdku, čím sa stáva diétnou potravinou číslo jeden. Naproti tomu obsah vitamínov a minerálov je skutočne bohatý. Vitamín C a E, betakarotén, vitamíny skupiny B, minerálne látky ako kálium, železo, magnézium, kalcium a meď robia zo špargle priam zázrak prírody. Vynikajúci účinok má na zlepšenie funkcie obličiek, pečene a pľúc. Podporuje látkovú výmenu, znižuje cholesterol a pôsobí protizápalovo. To je skutočne dosť na to, aby sme sa snažili počas sezóny, ktorá trvá od apríla až do konca júna, skonzumovať čo najviac tohto životabudiča.


Zdravá a chutná kapustová zelenina - Vitamínové BOMBY


Posilnite svoj imunitný systém a dodajte telu množstvo potrebných živín. Nepotrebujete na to drahé vitamínové prípravky, stačí vám kapustová zelenina zo záhradky alebo z najbližšieho trhu!


Biela kapusta
Je lacná, všestranná a zdravá. Vyberajte si len pevné hlávky. Vysoký obsah vitamínu C sa nestratí ani tepelnou úpravou. Vláknina reguluje trávenie a povzbudzuje lenivé črevá. Dodá telu antioxidanty, ktoré zlepšujú odolnosť organizmu proti chorobám. Často sa z nej pripravuje kyslá kapusta a plnené kapustné listy.



Červená kapusta
Má pevné, ale o niečo menšie hlavy ako biela kapusta a spoznáte ju vďaka výraznej tmavočervenej farbe. Tá sa môže pridaním octu alebo citrónovej šťavy ešte zintenzívniť. Pre svoju zvláštnu arómu je vhodná na prípravu šalátov a na dusenie. Je bohatá na minerálne látky ako vápnik a vitamíny B1 a B2.

Kel
Jeho kučeravé listy sú výrazne aromatické a dodajú vám vitamín A, fosfor, vápnik, železo a selén. Znižuje hladinu cholesterolu, pozitívne vplýva na črevá a žalúdok. Je výborný na prípravu chutných polievok alebo udusený ako príloha k mäsu.



Ružičkový kel
Vďaka mrazom sa minihlavičky stávajú chuťovo výraznejšími a ľahšie stráviteľnými, zvýši sa v nich obsah cukru. Malé ružičky môžete surové nakrájať do šalátov. Najlepšie chutí udusený ružičkový kel alebo varený v polievke. Obsahuje veľké množstvo dôležitého vitamínu C.

Čínska kapusta

Má veľmi chutné listy, obsahuje vitamíny C a B, fosfor, magnézium, železo a draslík. Znižuje hladinu cholesterolu, ale aj riziko rakoviny. Je ľahko stráviteľná a posilňuje imunitný systém. Nespôsobuje plynatosť, preto je vhodná aj pre ľudí s citlivým žalúdkom a pri rozličných diétach.

Špenát
Špenát nám poskytuje prvé jarné vitamíny. V listoch špenátu sa nachádza množstvo dôležitých látok. Sú mimoriadne cenné, najmä na začiatku jari. Organizmus je zoslabený nedostatočným prísunom čerstvej zeleniny, preto sa špenát stáva jednou z prvých zelenín dopestovaných na vlastnej hriadke.

Špenátové listy obsahujú množstvo sacharidov a bielkovín. Z dôležitých vitamínov je to vitamín C (kyselina askorbová), vitamín A - ako karotén a vitamíny skupiny B. Z minerálnych látok sú najviac zastúpené fosfor, draslík a železo. Ďalšími obsahovými látkami sú kyselina listová a chlorofyl. Sekretín špenátu povzbudzuje tvorbu a vylučovanie tráviacich štiav.
Špenát sa vysieva skoro na jar, v polovici marca na zber v máji, alebo v auguste na jesenný zber. Vysiaty v letných mesiacoch by rýchlo vybehol do kvetu. Seje sa do riadkov vzdialených od seba 20 až 25 centimetrov, do hĺbky 2 až 3 centimetre.
Špenát siaty má krátke vegetačné obdobie (30 až 45 dní, okrem zimných mesiacov). Pestuje sa ako predplodina pred plodinami, ktoré sa vysádzajú alebo vysievajú po 15. máji (uhorky, rajčiaky, zeler). Môže sa použiť aj ako následná plodina po všetkých druhoch skorých zelenín pestovaných v prvej trati alebo po strukovinách.
Zber prezimovaného špenátu je aktuálny v apríli. Je to oproti špenátu z jarnej sejby zhruba o 20 dní skôr. Môžu sa zberať jednotlivé dobre vyvinuté listy, ale aj listové ružice s listovými stopkami. Zber sa končí pred vybiehaním rastlín do kvetu. Nemá sa zberať za mokrého alebo horúceho počasia, lebo špenát by sa mohol zapariť a rýchlo zvädnúť.
Konzumnou časťou je prízemná ružica listov. Prevažná časť úrody sa spracúva na mrazený pretlak, ale veľmi chutný je aj v čerstvom stave vo forme rôznych šalátov, či po tepelnej úprave ako prívarok alebo v mäsových roládach. Uplatní sa aj pri výrobe zelených domácich cestovín, pridaním pomletého špenátu alebo pretlaku do cesta.

Jedzte papriku: Má málo kalórií a veľa vitamínov

Je vynikajúce, že táto obľúbená zelenina má také bohaté využitie v kuchyni. Inak by náš organizmus o veľa prišiel.

Ak sa staráte nielen o svoje zdravie, ale aj o ladné krivky, radíme vám pravidelne chrumkať papriku. Preto sa odporúča nakrájať si ju buď do práce, alebo namiesto chipsov k sledovaniu televízie. Má totiž málo kalórií a obsahuje až tretinu dávky balastných látok, ktoré denne potrebujeme na bezproblémové trávenie. Určite viete, že paprika je vynikajúcim zdrojom vitamínu C. Okrem toho obsahuje dostatok draslíka, horčíka a železa.


ZMIERŇUJE zažívacie problémy
Pre vysoký obsah vápnika je paprika dobrá aj na vaše kosti a kĺby. Vďaka účinnej látke kapsaicín, ktorú naše chuťové poháriky vnímajú ako viac či menej štipľavú príchuť papriky, sa osvedčila pri zápche a nadúvaní. Skúma sa aj v súvislosti s ničením rakovinotvorných buniek. Túto zdravú pochúťku si môžete pripraviť surovú do šalátu alebo dusenú či grilovanú ako prílohu, alebo ako vegetariánske jedlo. Obľúbená je aj paprika plnená ryžou.

ZAUJÍMAVOSTI
→ Okrem pokusov s paprikou pri vedeckých či lekárskych výskumoch experimentujú s ňou aj poľnohospodári. Okrem klasickej zelenej, žltej a červenej papriky existuje už aj biela, bledožltá, a dokonca aj čierna.
→ Kolumbus ju priviezol z Ameriky do Španielska, kde sa začali pestovať jej sladké, polosladké až štipľavé odrody.
→ Kanadskí vedci zistili, že podporuje pocit sýtosti.
→ Štipľavá paprika vraj zrýchľuje látkovú premenu až o 27 percent.



Cibuľové vitamíny




Cibuľa vynikajúco pôsobí na naše zdravie, ibaže to najcennejšie, čo v nej je, sa stráca jej tepelnou úpravou. Pretože pre charakteristický pach nemôžeme túto zeleninu obyčajne konzumovať počas dňa surovú, doprajme si ju aspoň večer, najmä ako prísadu do šalátov aj sterilizovaných. Možno neviete o tom, že cibuľa má blahodarný vplyv na chudnutie.
Cibuľou podľa možností dopĺňame jedlá s vysokým obsahom živočíšnych tukov, či už ide o mäso, údeniny či vajcia. Okrem iného má totiž tú vlastnosť, že je schopná znižovať obsah cholesterolu v krvi. Vňaťové cibuľky, ktoré sa objavia na jar, sú nedoceneným zdrojom vitamínov. Preto neodhadzujme ani kúsok vňate, nadrobno nakrájaná chutí aj na chlebe s maslom. Môžeme si ju namraziť do mikroténových vrecúšok aj na zimu.


zdroje: Všeobecný encyklopedický slovník, Ottovo nakladatelství, s.r.o., Křišťanova 675/3 Praha




 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Floydkeync Floydkeync | E-mail | Web | 17. ledna 2017 v 3:17 | Reagovat

cover letter pharmacy technician  <a href=http://stilnoct.startbewijs.nl/>stilnoct kopen zonder voorschrift</a>  elmhurst memorial healthcare jobs

2 BlakeVeine BlakeVeine | E-mail | Web | 29. března 2017 v 5:52 | Reagovat

sports medicine orthopedic surgeon salary  <a href=http://stilnox.1minutesite.es/>donde comprar stilnox sin receta</a>  affordable health insurance florida

3 Davidhoits Davidhoits | E-mail | Web | 27. srpna 2017 v 15:25 | Reagovat

pros and cons of universal health care  <a href=http://ritalin.guildomatic.com>buy ritalin from canada</a>  express scripts new prescription form

4 Davidhoits Davidhoits | E-mail | Web | 3. září 2017 v 9:00 | Reagovat

family doctor plano tx  <a href=http://ritalin.guildomatic.com>buy ritalin</a>  prescription medication for gout

5 ClarkBop ClarkBop | E-mail | Web | 11. září 2017 v 14:50 | Reagovat

middletown community health center  <a href=https://belviqonline.carbonmade.com>buy belviq online india</a>  most effective drugstore acne products

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama