Emulgátory, stabilizátory, želírovacie látky

3. února 2009 v 15:25 | Lenka |  Éčka

Emulgátory, stabilizátory, želírovacie látky (E322 - E495)

Emulgátory používajú výrobcovia vtedy, keď potrebujú spojiť dve nespojiteľné látky (napríklad tuk a vodu). Stabilizátory potom spôsobia, že sa znovu nerozdelia. Obe skupiny nájdeme napríklad aj v chlebe a pekárenských výrobkoch, ktorým majú zväčšiť objem a zabezpečiť,že zostanú mäkké aj niekoľko dní. Ak tedanabudúce budete skúšať stláčať chlieb či je naozaj čerstvý, mali by ste vedieť, že aj keď bude mäkký, môže to byť len príjemný klam.
Najznámejším prírodným emulgátorom je vajce, ktoré sa používa k výrobe majonéz a k viazaniu omáčok. Tu je hlavným činiteľom lecitín (E322), ktorý je dnes z ekonomických dôvodov vyrábaný zo sójových bôbov. Želírovacie látky (zahusťovadlá) sú látky, ktoré zvyšujú viskozitu niektorých potravín a zahusťujú ich. Sú prevažne rastlinného pôvodu a niesu spojované so zdrav
otnými rizikami, bývajú to modifikované škroby, rastlinné gumy a celulózy. Keďže viažu vodu, využívajú ich na šetrenie pôvodnej, drahšej suroviny. V kečupe sú to rajčiny, v detskej výžive ovocie. Výrobca tak dokáže výrazne znížiť náklady na výrobu a preto aj cena zaplatená zákazníkom by mala byť teoreticky nižšia. Oplatí sa však pozerať na zloženie aj medzi drahšími potravinami. Väčšinou sú neškodné, napríklad pektín, E 440, ktorý je z ovocia a zo zeleniny, alebo agar, E 406, ktorý sa získava z morských rias.

Výskyt emulgátorov, stabilizátorov a zahustujúcich látok v potravinách:

Emulgátory a stabilizátory nájdeme najčastejšie v margarínoch, majonézach, rozličných nátierkach ale aj v chlebe a pekárenských výrobkoch.
Želírovacielátky takzvané zahusťovadlá nájdeme v jogurtoch a iných mliečnych výrobkoch, polievkach, lekvároch, pudingoch, kečupoch, detskej výžive, zálievkach a omáčkach


Tabuľka vybraných emulgátorov, stabilizátorov a želírovacích látok

Označenie

Výskyt

Účinky po dlhodobom užívaní

E322
(Lecitíny )
v margarínoch
Nie je toxický, ale vo veľkom množstve môže spôsobiť nechuť do jedla. Neškodná látka
E325
(Mliečnan sodný)
mäsové výrobky
Získava sa z mlieka. U ľudí citlivých na laktózu môže spôsobiť problémy.
E330
(Kyselina citrónová)
krabie mäso, hríby a rajčiny v konzervách
Prírodná, neškodná látka pochádzajúca z citrusových plodov, škodlivá pri väčšom množstve
E334
(Kyselina vinná)
pekárenské výrobky
Látka je pre organizus prijatelná, škodlivá vo väčšom množstve
E410
(karubin)
nealkoholické nápoje, syrové omáčky
Látka organizmu nevadí, naopak mu môže i prospievať, znižuje hladinu cholesterolu. Neškodná látka
E412
(guma guar)
gumové cukríky, instantné polievky
Stabilizátor emulzií a zahusťovadlo, znižuje hladinu cholesterolu, u citlivých osôb dráždi pokožku
E422
(glycerol)
gumové cukríky, pekárenské výrobky, mäsové výrobky
Sladidlo, zvlhčovadlo, škodlivé vo väčšom množstve
E440
(Pektiny)
nealkoholické nápoje
Látka organizmu nevadí, naopak mu môže aj prospievať. Neškodná látka
E450
(difosforečnan)
gumové cukríky, mäsové výrobky
Regulátor kyslosti, kypriaca látka, emulgátor, stabilizátor zdroj fosforu, škodlivý vo väčšom množstve


Zdroje:
http://www.diochi.cz/main/text_ecka.php
http://www.sportujeme.sk/fitness/ecka-podrobne-e300-e330
http://www.strava.sk/showdoc.do?docid=2630
http://zdravie.pluska.sk/zdravie/vyziva/rozlisujte-ecka.html
http://www.zdravie.sk/sz/113/E-Znacky.html
http://www.sportujeme.sk/fitness/ecka-aditiva-iii
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama